2020-01-27 14:16:31

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja)

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

Učenici drugih razreda gimnazije i 3. a OG, postavili su izložbu u holu na temu holokausta, Pravednici među narodima u svijetu i Hrvatskoj, Yad Vashem, antisemitizam, tolerancija, koncentracijski logori, Dnevnik Diane Budisavljević. 

Planiramo izvesti predstavu Kristali, čiji je scenarij napisao Noa Devald učenik 2. jezične gimnazije. Sudjelovat će učenici drugih razreda gimnazije, 2. elektrotehnike i 3. a opće gimnazije pod mentorstvom Kristine Novak i  Marine Međurečan.

 

" Mir dolazi kroz razumijevanje , a ne kroz sporazume"

" Mir je uvijek prekrasan"

Marina Međurečan, prof.


Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice