preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Savjeti za uspješno učenje

Autor: Sanja Kurucić, 24. 3. 2020.

Ne postoji neki univerzalni stil učenja koji je primjenjiv na sve ljude. Svaka bi osoba trebala sama prepoznati koji je najučinkovitiji način učenja za nju.

Organizacija vremena

Prije nego što počnete učiti, dobro je napraviti dnevni raspored vremena, tj. raspored aktivnosti koji obuhvaća učenje, ali i zabavu te sve vaše ostale obaveze.

Najbolje je učiti redovito, a svakako je loše da se nekoliko dana zatvorite u sobu i učite bez pauza.

Nastojte učiti od 20 do 30 minuta, nakon toga obavezno napravite pauzu od 5 do 10 minuta kako bi vam se naučeno gradivo „posložilo“, a i kako bi se odmorili prije daljnjeg učenja. Nakon 2 sata učenja, uzmite pauzu od pola sata. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja te ih se trebate pridržavati.

 PLAN UČENJA

 • Napravite si dnevni raspored aktivnosti (buđenje oko 8, doručak, tjelovježba/rastezanje/šetanje sa psom, učenje (2 sata s dvije kratke pauze), vrijeme za obaveze kao što je pranje suđa, usisavanje, pomoć u vrtu i sl., ručak, slobodno  vrijeme, učenje (sat i pol s kratkom pauzom), slobodno vrijeme/vrijeme za obaveze, večera, slobodno vrijeme, spavanje oko 22)   

 

 • Najbolje je učiti u tišini dakle, bez glazbe, televizora i sl. Međutim, glazba ponekad pomaže. U tom slučaju najviše pomaže instrumentalna glazba jer tekst može smanjiti koncentraciju.

 

 • Ukoliko prostor u kojem učite koristi više osoba, pokušajte dogovoriti s njima vrijeme u kojem bi mogli biti sami tako da Vas ne ometaju.

 

 • Mobitel bi trebao biti utišan.

 

 • Nemojte jesti za vrijeme učenja jer to ometa pozornost! Ukoliko ste gladni radije napravite pauzu za obrok i nakon toga nastavite s učenjem.

Aktivno učenje

Potrudite se da za vrijeme učenja zaista mislite na ono što učite! Ako se koncentrirate na gradivo, brže ćete ga zapamtiti i samim time ćete prije biti gotovi s učenjem i imat ćete više vremena za druge aktivnosti. 

Tehnike učenja – pronađite najbolju kombinacija za sebe

 • Zagrijete mozak – nađite brzu mentalnu aktivnost, kao što je recimo brojanje unazad, kako biste pripremili mozak za proces učenja
 • Ponovite prethodno gradivo kako biste se prisjetili
 • Podijelite gradivo na nekoliko manjih cjelina 
 • Označavajte gradivo flomasterima, markerima i papirićima u različitim bojama. Podcrtano gradivo i natuknice pomažu prilikom ponavljanja jer Vas podsjećaju na bitne dijelove gradiva.
 • Pišite sažetke/skripte/kartice s najvažnijim informacijama (sažimanje pročitanog).
 • Ponavljajte/prepričavajte gradivo na glas (samoobjašnjavanje)
 • Učite kao da ste nastavnik – kada učimo kako bismo nekog drugog podučili istom gradivu, rezultat učenja bit će bolji
 • Koristite već provjerene tehnike učenja kao što su mentalne mape ili lente vremena
 • Testiranje naučenog /npr. aplikacija poput Quizleta)
 • I naravno, kratki spavanac usred dana!

Nemojte odustati!

Ponekad možda stvarno nemate motivacije za učenje ili vas možda muči neki problem. Tada ništa nećete postići ako sjedite za knjigom, a zapravo razmišljate o nečemu drugom. Ako se baš nikako ne možete usredotočiti na učenje, zabavite se nekom drugom aktivnošću - nazovite prijatelja/icu, prošetajte psa i sl. Kada završite s tim, pokušajte se ponovno vratiti učenju!

Dobra motivacija za učenje je i nagrada. Ponekad je lakše učiti ako znate da vas nakon što naučite određeno gradivo čeka nagrada (osim, naravno, dobrih ocjena). Nagradite se s npr. čokoladom, omiljenim gumenim bombonima i sl.

Osjećaj neuspjeha može vam još više smanjiti motivaciju i koncentraciju. U takvim situacijama je najvažnija podrška od okoline (obitelj, prijatelji). Nemojte se sramiti potražiti njihovu pomoć, podršku ili savjet.

 Izvori:

https://udruga.hrabritelefon.hr/educiraj-se/savjeti-za-uspjesno-ucenje/

(24 .ožujka 2020.)

https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/psihologija/uspjesno-ucenje-10-korisnih-savjeta    (24.ožujka 2020.)

slika preuzeta s pixabay.com
DokumentiTražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / www.ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju