preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Održana Vijećaonica u Našicama

Autor: Manuela Kojić, 13. 1. 2020.

U srijedu, 8. siječnja 2020., u prostoru knjižnice Srednje škola Isidora Kršnjavoga Našice održana je još jedna u nizu “Vijećaonica” sa srednjim školama izvan Osijeka, u sklopu projekta Škola za dijalog.

 

 

U vrlo ugodnoj atmosferi, izrazito aktivni, pozitivni ali i osviješteni  učenici ove škole (njih 25) zajedno sa 5 predstavnika škole (iz pozicije donositelja odluka) cjelodnevnoj radionici imali su priliku raspravljati o sudjelovanju učenika u životu škole i donošenju odluka u njihovoj školi.

 

 

Radna atmosfera je bila odlična; učenici (kojih je jedan dio i u Vijeću učenika) su u vrlo opuštenom ali i vrlo odgovornom dijalogu mogli razmijeniti razmišljanja sa predstavnicima škole – ravnateljem, pedagoginjom, psihologinjom, knjižničarkom i profesorom u školi, o nastavnim procesima u školi, ali i o svim drugim aktivnostima koje se održavaju izvan redovne nastave. Bila je ovo prilika da međusobno čuju jedni drugi, razmisle o svojoj ulozi u zajedničkim aktivnosti te da u konačnici osvijeste kolika je odgovornost svakog od njih da se unaprijedi međusabni dijalog na dobrobit svih.

 

 

Posebice je ovo bilo važno jer je velik broj učenika vrlo argumentirano iznosio svoje viđenje svih izazova s kojima se susreću i mogao je čuti koje su mogućnosti škole, kao institucije da odgovori na njihove potrebe. I ono što je najvažnije, u konačnici se i detektiralo kolika je osobna odgovornost svih: učenika da se aktivno i odgovorno zalažu za unaprjeđenje njihovog položaja u školi, a donositelja odluka - da iskoriste sve mehanizme koje imaju na raspolaganju da budu osobna i sustavna podrška ovim mladim ljudima.

 

 

Na samom početku radionice, učenici su se međusobno predstavili, upoznali se sa projektom Škola za dijalog. Nakon toga imali su priliku čuti nešto više o Europskoj povelji o informiranju mladih, Youthpass-u, Eurodesku, Europskom portalu za mlade i Erasmus+ programu, Dijalogu  EU s mladima ali i o dosadašnjim rezultatima istraživanja o participaciju učenika u radu škole.

 

 

U kreativnom grupnom radu, međusobno su razmijenili interese i načine svog osobnog sudjelovanja u radu škole, donošenju odluka koje ih se tiču te u radu Vijeća učenika. U praktičnom radu, svaka grupa je analizirala postojeće stanje u njihovoj školi, izradili prijedlog za “aktivnog učenika” i “demokratičnu školu” te na taj način promišljali što je to i o čemu se sve treba voditi računa kada se učenici uključuju u rad škole.

Svaka grupa je prezentirala svoj rad, a nakon toga imali su vrijeme za raspravu, pa su učenici i profesori iznijeli svoje, i komentirali pojedine stavove, no možemo na kraju zaključiti da ovi mladi srednjoškolci itekako promišljaju o tomu što su njihovi interesi i potrebe u njihovoj školi, kako u odgojno-obrazovnom procesu tako i u kreiranju izvannastavnog života škole, pa i samog fizičkog prostora.

 

 

Nakon toga, sudionici podijeljeni u manje grupe radili su na konkretnim primjerima iz života njihove škole, a koji uključuju participaciju učenika, Vijeća učenika i predstavnika škole (Uređenje prostora škole, Pokretanje radio emisije u školi i Prezentacija Vijeća učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice).

I poslije prezentacije i rasprave, svi zajednički smo došli do zaključaka koji će pomoći unapređenju  rada Vijeća učenika u toj školi te drugih metoda dijaloga između učenika i predstavnika škola.

 

 

Njihovi zaključci će biti sumirani i zajedno sa svim zaključcima, rješenjima i  preporukama  iz drugih škola (u aktivnostima Vijećaonica koje tek slijede) bit će osnova za zavšrnu aktivnost, Veliku Vijećaonicu (krajem ovog mjeseca) koja će obuhvatiti sudionike iz svih škola, sudionica projekta.

 

 

Na kraju bit će te osnova za izradu publikacije “Ja sam za dijalog” koja će, vjerujemo, koristiti svima srednjim školama, koje na ovaj način rade s mladima. A to će svakako doprinijeti da mladi srednjoškolci, u budućnosti budu bolje informirani, svjesni svojih potreba i mogućnosti da ih, u dijalogu s onima koji odlučuju, ostvare na zadovoljstvo svih.

 

 

Još jednom, se zahvaljujemo Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, na suradnju, sudjelovanju u pripremi i provedbi radionice, a posebice svim sudionicima Vijećaonice na aktivnom doprinosu na prepoznavanju potreba učenika i škole te preporukama mogu doprinijeti boljem i učinkovitijem sustavu participacije učenika.

 

Dijalog mladih i donositelja odluka odvijao se u vrlo otovorenoj, argumentiranoj i prijateljskoj atmosferi, slušajući i uvažavaju stavove druge strane.

 

U izrazito pozitivnoj evaluaciji,  sudionici su rekli da su bili zadovoljni atmosferom, načinom rada, prilikom za međusobni dijalog i propitivanje mogućnosti te se nadaju i drugim aktivnostima koje će se provoditi na ovakav način.

 

Projekt Škola za dijalog čiji je nositelj PRONI Centar za socijalno podučavanje, a suradnici – 6 škola Osječko-baranjske županije; Gimnazija Beli Manastir, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Srednja škola Valpovo, Graditeljsko-geodetskom školom Osijek, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek i III. gimnazija Osijek, financiran je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+, Ključnu aktivnost 3 (KA3) – Potpora reformi politike – Strukturirani dijalog: Sastanci između mladih ljudi i donositelja odluka u području mladih.

 

(Tekst i fotografije preuzete sa stranice Info-centra za mlade Osijek)

 
DokumentiTražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / www.ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju