preskoči na sadržaj

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 > Naslovnica
Vijesti

STRUKOVNA NATJECANJA - PROMOCIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA

Autor: Josip Kršan, 27. 2. 2020.

U skladu s novim pravilnikom o organizaciji natjecanja učenika strukovnih škola Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih naši se učenici ove godine natječu na izlučnim natjecanjima u Slavonskom Brodu - automehatroničari i u Novoj Gradišci - instalateri kućnih instalacija. Natjecanje se provodi po novim pravilima WorldSkills Croatia 2020., a bitna je novost usmjerena na razvoj znanja i vještina, povezivanje života i škole te promociju deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Naime, primarna je svrha natjecanja učenika strukovnih škola osiguravanje okvira za podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja, i to pokazivanjem stručnih kompetencija te demonstracijom vještina potrebnih za uspješno obavljanje zadataka za određeno strukovno zanimanje. Prilika je to za povezivanjem gospodarstva i struke posredstvom suvremenih načina poučavanja i učenja temeljena na radu. Cilj je natjecanja unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u skladu s potrebama tržišta rada.

Novi sustav natjecanja osigurava razvoj samoinicijative, samopouzdanosti, kritičnosti, komunikativnosti i timskoga rada, bitnih kompetencija za uspjeh pojedinca na tržištu rada. Uz promociju vještina i povezivanje s gospodarstvom, novi model natjecanja promiče: povećanje zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine, poduzetnički duh, kreativnost, a model zadatka za natjecanje potiče istraživački i otvoren pristup te razvoj kreativnih, inovativnih i originalnih rješenja koja će učenici pokazati tijekom natjecanja.

Učenici i mentori koji sudjeluju na državnim natjecanjima dobivaju potvrde o sudjelovanju; učenici koji osvoje prva tri mjesta na državnome natjecanju dobivaju medalje i pohvalnicu, mentori priznanje, a državni prvaci i njihove škole dobivaju i nagradu Faust Vrančić, koja se kao Državna nagrada dodjeljuje svake godine 27. siječnja na dan smrti Fausta Vrančića i uručuje na svečan način za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. 

Tko je Faust Vrančić?  Prigoda je sjetiti se u ovom kontekstu povodom ovogodišnjeg Festivala znanosti u znaku kultura znanosti i znanstvene pismenosti hrvatskog jezikoslovca, izumitelja, inženjera, inovatora i svećenika, jednog od onih ljudi koji su ostavili dubok trag u povijesti i tehničkoj znanosti. Živio je kao znanstvenik i inovator, konstruktor i tehnički pisac na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Vrančićeva intelektualna znatiželja pokrivala je široko područje: leksikografiju, teologiju, filozofiju i tehniku. Poznavao je i govorio sedam jezika, a najvažnijim projektima i idejama nadilazi svoje vrijeme, prerasta granice renesansne epoha. Raznolikost i širina njegovih interesa svjedoče da je bio erudit, svestran i obrazovan čovjek, podjednako sklona teorijskom promišljanju kao i aktivnom djelovanju. Upravo takve sposobnosti u sklopu cjeloživotnog obrazovanja postavljaju se i danas kao životni izazov, načelo učenja i poučavanja pred učenike i njihove mentore, strukovna zanimanja i obrtnike.

Josip Kršan, prof. savjet. strojarske skupine predmeta

 

 
Tražilica
Termini informacija
Erasmus+
Školski digitalni list

     TheLibar

 

 

 

Online čitaonica

E-DNEVNIK

  

E - DNEVNIK
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice / A. Cesarca 20, HR-31500 Našice / www.ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr / ured@ss-ikrsnjavoga-nasice.skole.hr
preskoči na navigaciju